Ja pse duhet të konsumoni gështenja…


Gështenjat janë fantastike të cilat kur i konsumoni në sasi normale, vetëm përfitime shëndetësore mund të na ofrojnë.
Kaloritë që kanë janë të mjaftueshme (370 deri në 100 gram), përmban 48% ujë, shumë minerale dhe janë një burim i mirë i proteinave (aminoacidet esenciale që nuk prodhohen dot nga trupi) dhe karbohidratet (45%, kryesisht në formën e niseshtes).
Gështenja përmban proteina të mjaftueshme, vlera biologjike e së cilës është e ngjashme me proteinën e vezëve dhe tretet lehtësisht nga trupi, transmeton ATA. Ndryshe nga frutat e tjera, gështenjat përmbajnë më pak yndyra ndërsa në të njëjtën kohë janë të pasura me minerale, vitamina dhe lëndë ushqyese.
Ato janë një burim i mirë i acideve yndyrore monounsaturated të tilla si acid oleik dhe palmitoleic, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe për të rritur të mirin (HDL ).
Për sa i përket metaleve ato kanë përmbajtje të kalciumit (për transferimin e stimujve nervorë dhe forcimin e kockave dhe të dhëmbëve), magnezit (antidepresive dhe thelbësore për shëndetin e flokëve), fosfor, hekur, natrium dhe kalium. Sa i përket kaliumit, përmbajtja e tyre është mjaft e lartë, duke arritur në 518 mcg deri në 100 gramë.
Powered by Blogger.